Το Αρχαίο Γυμνάσιο των Δελφών

Πηγή: Delphi Culture
σελίδα στο Facebook της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Ήξερες ότι από το Γυμνάσιο των Δελφών ξεκινούσε στη γιορτή των Ευμενείων και η λαμπαδηδοδρομία, αγώνας δρόμου μεταξύ των εφήβων που κατέληγε στο μεγάλο βωμό του Απόλλωνος, σε απόσταση 1500 μέτρων;

Το Γυμνάσιο ήταν αφιερωμένο στην άσκηση του σώματος αλλά και του πνεύματος των αθλούμενων νέων της κλασικής εποχής. Λειτουργούσε από τον 4ο αι. π.Χ. Γνωρίζουμε όμως από τα θεμέλια πρωϊμότερων κτηρίων, ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ήδη από τον 6ο αι. π.Χ. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία στο χώρο του Γυμνασίου των Δελφών τραυματίστηκε ο Οδυσσέας από αγριόχοιρο κατά τη διάρκεια κυνηγιού με τους γιούς του ήρωα Αυτόλυκου.

Τα κτίσματα του 4ου αι. π.Χ. αναπτύσσονται σε δύο επιμήκη επίπεδα. Το κατώτερο επίπεδο φιλοξενούσε την Παλαίστρα, όπου οι αθλητές εξασκούνταν στην πάλη και την πυγμαχία. Αποτελείται από μία τετράγωνη κεντρική αυλή περιβαλλόμενη από στοές με περιμετρική κιονοστοιχία. Περιμετρικά της παλαίστρας θα βρισκόταν επίσης το σφαιριστήριο για την προπόνηση των πυγμάχων και ίσως ιερό του Ηρακλέους. Στα μέσα του 18ου αιώνα στη θέση της Παλαίστρας οικοδομήθηκε βυζαντινό μοναστήρι που ήταν αφιερωμένο στην Παναγία.

Δυτικότερα της Παλαίστρας σώζεται το κυκλικό κολυμβητήριο, το πιο καλοδιατηρημένο δείγμα των κλασικών χρόνων. Εκεί οι νέοι δροσίζονταν μετά την άθληση, αφού πρώτα πλένονταν με το κρύο νερό της Κασταλίας πηγής που συγκεντρωνόταν σε δέκα λίθινες δεξαμενές Το ανώτερο επίπεδο του Γυμνασίου προοριζόταν για την εξάσκηση των νέων στο αγώνισμα του δρόμου. Περιλαμβάνει τον ξυστό δρόμο, μία επιμήκη στεγασμένη στοά, και την παραδρομίδα, υπαίθριο χώρο παράλληλο με την στοά. Το μήκος και των δύο διαδρομών υπολογίζεται στα 178,35 μ., όσο δηλαδή ένα πυθικό στάδιο, ενώ το πλάτος τους ήταν 7 μ.