Ο Θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς

Πηγή: Delphi Culture
σελίδα στο Facebook της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Ήξερες ότι τον 6ο αι. π.Χ. οι Σίφνιοι ήταν οι πλουσιότεροι νησιώτες στο Αιγαίο και κατασκεύασαν έναν από τους πολυτελέστερους θησαυρούς στο ιερό των Δελφών;

Ο Θησαυρός των Σιφνίων στους Δελφούς ήταν το πρώτο κτήριο στην ηπειρωτική Ελλάδα που κατασκευάσθηκε αποκλειστικά από μάρμαρο. Ήταν ιωνικού ρυθμού, με δύο Καρυάτιδες στην πρόσοψή του και με πλούσιο πλαστικό και χρωματικό διάκοσμο. Τα αρχιτεκτονικά του γλυπτά συγκαταλέγονται στα αριστουργήματα της αρχαϊκής τέχνης: ο μύθος της διαμάχης του Ηρακλή με τον Απόλλωνα για τον δελφικό τρίποδα εικονιζόταν στο ανατολικό αέτωμα, ενώ η Γιγαντομαχία και μάχες Ελλήνων και Τρώων κοσμούσαν -μεταξύ άλλων- τη ζωφόρο.

Οι Σίφνιοι κατόρθωσαν να ανεγείρουν έναν τόσο πολυτελή θησαυρό χάρη στην εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων και αργυρωρυχείων τους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν οι πλουσιότεροι από όλους τους νησιώτες, μοιράζονταν μεταξύ τους τα έσοδα από τα μεταλλεία και χρησιμοποίησαν το ένα δέκατο αυτών για τον θησαυρό τους στους Δελφούς.

Κάποτε ρώτησαν την Πυθία αν θα συνεχιζόταν για καιρό η καλοτυχία τους και ο χρησμός που πήραν ήταν: «όταν στη Σίφνο θα γενεί άσπρο το πρυτανείο και ασπροφρύδα η αγορά, άνθρωπος μυαλωμένος θα χρειαστεί να βγει μπροστά και να τους διαφεντέψει από καρτέρι ξύλινο και κόκκινον τελάλη». Όταν όμως οι Σάμιοι έφθασαν στο νησί τους με πλοία βαμμένα κόκκινα και τους ζήτησαν δάνειο δέκα ταλάντων, οι Σίφνιοι αρνήθηκαν, χωρίς να έχουν κάνει τη σύνδεση με τον χρησμό. Τότε, οι Σάμιοι λεηλάτησαν το νησί, νίκησαν τους Σιφνίους σε μάχη και τους πήραν εκατό τάλαντα.

Μία διαφορετική ιστορία αναφέρει ο Παυσανίας: ο Απόλλων είχε προστάξει τους Σιφνίους να του προσφέρουν τη δεκάτη των εσόδων τους. Όταν όμως μία φορά, από απληστία, δεν του την προσέφεραν, πλημμύρισε η θάλασσα και εξαφάνισε τα μεταλλωρυχεία του νησιού.