Δαιδαλικό ειδώλιο (Δελφοί)

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι το δαιδαλικό ειδώλιο που πιθανότατα απεικονίζει τον Απόλλωνα. Η δαιδαλική τέχνη, που τοποθετείται χρονικά στην πρώιμη αρχαϊκή εποχή, πήρε το όνομά της από τον Δαίδαλο, μυθικό ήρωα, ο οποίος φέρεται να κατασκεύασε πρώτος αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, στα οποία έδωσε κίνηση. Με το επίθετο «δαίδαλα» ονόμαζαν στην αρχαιότητα και τα ξύλινα ξόανα. Η δαιδαλική τέχνη αναπτύχθηκε αρχικά στην Κρήτη στις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια ιδιαίτερα στις δωρικές πόλεις και περιοχές. Το βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι ακολουθεί τα γεωμετρικά πρότυπα, αν και με μεγαλύτερη πλαστικότητα στην απόδοση των όγκων. Οι μορφές αποδίδονται μετωπικά, με τα χέρια κολλημένα στους μηρούς, ενώ τα μαλλιά είναι κτενισμένα σε οριζόντιες ζώνες, σχηματίζοντας κόμμωση που θυμίζει περούκα («οροφωτή φενάκη»).

Η γυμνή ανδρική μορφή του Μουσείου των Δελφών έχει ελαφρά προτεταμένο το αριστερό πόδι και τα χέρια σφιγμένα σε γροθιές πλάι στους μηρούς. Τη στενή μέση περισφίγγει μεταλλικός ζωστήρας, ενώ το θωρακικό τόξο διαγράφεται έντονα. Η πλάτη είναι σχεδόν επίπεδη εκτός από τη βύθιση της σπονδυλικής στήλης, εντονότερη χαμηλά. Το τριγωνικό πρόσωπο έχει τονισμένα χείλη, μικρή μυτερή μύτη, μάτια απομακρυσμένα από τα φρύδια και μεταξύ τους. Τα μαλλιά διαμορφώνονται κατά τον χαρακτηριστικό δαιδαλικό τρόπο της «οροφωτής φενάκης» με πέντε επίπεδα, συν έναν που καλύπτει την κορυφή του κεφαλιού.

Το ειδώλιο αποτελεί προάγγελο των λίθινων κούρων, όπως το ζεύγος που εκτίθεται επίσης στο μουσείο και που ταυτίζονται με τον Κλέοβι και τον Βίτωνα ή με τους Διόσκουρους. Γενικά, η δαιδαλική τέχνη διαδόθηκε ιδιαίτερα στο β’ μισό του 7ου αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια υποχώρησε με την ανάπτυξη της αρχαϊκής γλυπτικής και των κατά τόπους σχολών της. Πολύ γνωστά αντίστοιχά του είναι η περίφημη «Κυρία της Auxerre», που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, και προέρχεται μάλλον από την Ελεύθερνα, αλλά και το άγαλμα της Νικάνδρης από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (μεγαλύτερων διαστάσεων) καθώς και αρκετά ειδώλια από τη Δήλο, την Ελεύθερνα και τη Γόρτυνα.

Πηγή: Delphi.culture.gr