Μουσείο Δελφικών Εορτών – Οικία των Σικελιανών (Δελφοί)

Ιστορικό κτηρίου

Το Μουσείο Δελφικών Εορτών στεγάζεται στην παλαιά διώροφη οικία των Σικελιανών στους Δελφούς. Το κτήριο βρίσκεται σε εξαιρετικά προνομιακή θέση, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, με θέα τον Παρνασσό, την κοιλάδα της Άμφισσας και τη θάλασσα. Κτίστηκε την περίοδο 1924-1926 από ντόπιους μαστόρους και υπό την επίβλεψη της Εύας Σικελιανού. Τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία, η λαξευμένη λιθοδομή, τα τοξωτά ανοίγματα και οι κίονες χωρίς ραβδώσεις, θυμίζουν τις νεογοτθικού ύφους κατοικίες στο Bar Harbor, όπου η νεαρή Εύα περνούσε τα καλοκαίρια της.

Το 1933, μετά την αναχώρηση της Εύας Σικελιανού για την Αμερική, το σπίτι παύει να κατοικείται, εγκαταλείπεται και σταδιακά ερειπώνεται.

Στη δεκαετία του ’60 απαλλοτριώνεται υπέρ του ΕΟΤ. Το 1985 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αναλαμβάνει την αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή.

Στις 12 Ιουλίου 1991 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Δελφικών Εορτών που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Κέντρου Δελφών έως το 2011. Μετά την επιστροφή του κτηρίου από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στον ΕΟΤ, η οικία των Σικελιανών παραχωρείται στο Δήμο Δελφών. Το Κέντρο Δελφών δάνεισε στο Δήμο αντικείμενα της συλλογής του ώστε ο χώρος να επαναλειτουργήσει ως Μουσείο Δελφικών Εορτών, πλέον υπό την εποπτεία και την ευθύνη του Δήμου Δελφών.

Στήλη με ανάγλυφη κατατομή της Εύας Σικελιανού

Η ανάγλυφη κατατομή της Εύας Σικελιανού, που σμίλεψε σε στήλη από μάρμαρο ο γλύπτης Γιάννης Παππάς, βρίσκεται στο μικρό πλάτωμα έξω από τη καγκελόπορτα του κήπου του Μουσείου. Πάνω στο μάρμαρο είναι χαραγμένοι στίχοι από τη Σίβυλλα του Άγγελου Σικελιανού : «Νότος, Βοριάς, Ανατολή και Δύση, Μέγας Σταυρός κι απάνω του, του ανθρώπου το πνέμα βλέπω τώρα καρφωμένο. Μα θα ληθεί κι’ ο αγέρας π’ ανασαίνω μες την ψυχή μου εγώ την ώρα τούτη για όλες θα πνέψει τις ψυχές».

Άγγελος Σικελιανός, γλυπτό του Χρήστου Καπράλου

Το γλυπτό του Χρήστου Καπράλου, από κράμα χαλκού με ολόσωμο τον Άγγελο Σικελιανό σε κατατομή, δεσπόζει στον εξωτερικό τοίχο του Μουσείου.

Το έργο, δωρεά του Ιδρύματος Χρήστου και Σούλης Καπράλου, τοποθετήθηκε στο χώρο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του αφιερώματος «70η επέτειος Δελφικών Εορτών (1927-1997)», Δελφοί 16-20 Ιουλίου 1997.

Άγγελος Σικελιανός, μαρμάρινη προτομή

Η μαρμάρινη προτομή του Άγγελου Σικελιανού πάνω σε στήλη, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιώργος Μαλτέζος, βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου. Πάνω στη στήλη είναι χαραγμένοι δύο στίχοι από το Δελφικό Λόγο που έγραψε ο Σικελιανός το 1927:

«Δελφοί, το πλέγμα των ναών η συντυχιά της φύσης εδώ ανταμώνονται της γης σε μια, οι τρανές αισθήσεις».

Άγγελου Σικελιανού Στυγός Όρκος

Το 1939 ο Άγγελος Σικελιανός γράφει το ποίημα Στυγός Όρκος. Το ποίημα, σε ιδιόχειρη γραφή με μολύβι του ποιητή, σε πέντε λυτές σελίδες, εκτίθεται στο διάδρομο του ισογείου του Μουσείου.

Νεκρική μάσκα Άγγελου Σικελιανού

Ο Σικελιανός, με χρόνια οικονομικά προβλήματα και κακή υγεία, πέθανε στην Αθήνα στις 19 Ιουνίου 1951. Ο τάφος του είναι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. «Τώρα η Ελλάδα άδειασε», είπε ο Νίκος Καζαντζάκης μετά το θάνατο του Σικελιανού.

Η γύψινη νεκρική προσωπίδα του ποιητή από τον γλύπτη Θανάση Απάρτη εκτίθεται στο διάδρομο του ισογείου του Μουσείου Δελφικών Εορτών.

Πηγή: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών / Εικονική ξενάγηση στο Μουσείο Δελφικών Εορτών