Ο ομφαλός της Γης
Ο Αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παρνασσός, σε υψόμετρο περίπου 550 μ. και σε μικρή απόσταση από την σύγχρονη κωμόπολη των Δελφών. Απέχει 180 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ελλάδας Αθήνα, 17 χλμ. από το σύγχρονο λιμάνι της Ιτέας στον Κορινθιακό Κόλπο, 10 χιλ. από το χειμερινό θέρετρο της Αράχωβας και σε μικρή απόσταση από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Από αρχαιοτάτων χρόνων οι Δελφοί αποτελούσαν πόλο έλξης χιλιάδων προσκυνητών και φυσικά ο λόγος είχε να κάνει με το διασημότερο Μαντείο εκείνης της εποχής που ήταν υπό την προστασία του Θεού Απόλλωνα, ενός από τους Δώδεκα Θεούς του Ολύμπου, του Θεού του Ήλιου, του Φωτός, της Μουσικής και της Μαντικής. Ο Μύθος αποδίδει στους Δελφούς τον χαρακτηρισμό Ομφαλός της Γης μιας και ο Πατέρας των Θεών και όλου του Κόσμου Δίας, προκειμένου να αποφασίσει που ήταν το κέντρο του κόσμου απέστειλε δύο αετούς έναν στην Ανατολή και έναν στην Δύση, οι οποίοι συναντήθηκαν πάνω από τους Δελφούς.
Οι Μύθοι που σχετίζονται με τους Δελφούς, η Ιστορία, η Αρχαιολογική ανασκαφή καθώς και το Επιβλητικό Τοπίο, έχουν συμβάλει στο να γίνουν οι Δελφοί ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και του Κόσμου ολόκληρου, μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών με τα ερείπια του Ναού του Απόλλωνα, των Θησαυρών, του Θεάτρου, του Σταδίου, της Κασταλλίας Πηγής, της Προναίας Αθηνάς, των χιλιάδων των Επιγραφών καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών, θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε το γιατί. Από το έτος 1892 που ξεκίνησαν οι πρώτες ανασκαφές μέχρι και σήμερα, ένας μαγικός κόσμος έχει έρθει στο φώς, που μας εκπλήσσει με τον πλούτο των γνώσεων και των πληροφοριών που μας δίνει και που σίγουρα μας ανατρέπει την εικόνα για αυτά που γνωρίζαμε για το παρελθόν μας.