Γι’ αυτούς που αναζητούν περισσότερη περιπέτεια στην περιοχή των Δελφών…

Για τους λάτρεις της φύσης, μια πεζοπορία από τους Δελφούς έως την Κίρρα, το αρχαίο λιμάνι του Δελφικού Μαντείου αποτελεί αξέχαστη εμπειρία, μιας και δίνεται η δυνατότητα στους πεζοπόρους να ακολουθήσουν τα ίχνη των προσκυνητών της αρχαιότητας ενώ ταυτόχρονα να απολαύσουν το ανεπανάληπτο Δελφικό Τοπίο που μαζί με τον ονομαστό Ελαιώνα του Κρισσαίου Πεδίου κατατάσσονται στα ομορφότερα τοπία της Ευρώπης. Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν το παραδοσιακό χωριό Χρισσό, τα ερείπια της αρχαίας Κίρρας καθώς και ο αρχαίος Ιππόδρομος που τοποθετείται στα όρια του κόλπου της Ιτέας.

Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει και η επίσκεψη στο Κορύκειον Άντρο, του ονομαστού σπηλαίου στο όρος Παρνασσό, σε υψόμετρο 1400 μέτρων και εντός του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στον Θεό Πάνα και τις Νύμφες και θεωρείται ο πρώτος χώρος λατρείας στην περιοχή κατά την Μυκηναϊκή Εποχή. Ο μεγάλος Έλληνας Ιστορικός της αρχαιότητας Παυσανίας επισκέφθηκε το Κορύκειο και αναφέρεται με λεπτομέρειες γι’ αυτό στο διάσημο έργο του «Ελλάδος Περιήγησης».

Για τους λάτρεις της Βυζαντινής Περιόδου, υπάρχει η Μονή του Οσίου Λουκά, ένα πολύ όμορφο και ξακουστό μοναστήρι του 10ου αιώνα μ.Χ. κηρυγμένου ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Το μοναστήρι βρίσκεται στις υπώρειες του όρους Ελικώνα κοντά στο χωριό Στείρι της Βοιωτίας και σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από τους Δελφούς. Η Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Λουκά (896-953), ο οποίος ασκήτευσε εκεί τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Στο εσωτερικό του μοναστηριού, διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση τα περίφημα ψηφιδωτά καθώς και το σκήνωμα του Οσίου.